Krenula sezona medvjeđega luka


Krenula  sezona medvjeđega luka

Stiglo je proljeće, a time je krenula i sezona medvjeđega luka

Update1 Pogačica s medvjeđim lukom (za 20-22 komada pogačica srednje veličine)
Za tijesto: 250 g Update1 Norbi brašna , 25g pšeničnog glutena , 150g mlakoga mlijeka , 50g rastopljenog maslaca , 50g mlakoga kiselog vrhnja , 5g instant kvasca , 2 čajne žlice soli , 1 jaje
Za nadjev: 20g nasjeckanog medvjeđeg luka , 50g putra
Za premazivanje: 1 žumanjak+vode
 

Priprema: Izraditi tijesto. Najbolje je zamijesiti u pekaču kruha, kako bismo dobili rahliju konzistenciju. Za nadjev maslac staviti u zamrzivač. Tijesto nakon što se zamijesi odmah razvaljati u obliku pravokutnika. Na razvaljeno tijesto naribati maslac i posuti nasjeckanim medvjeđim lukom. Potom preklopiti jednostrano i dvostruko. Umotati u foliju i staviti na pola sata u hladnjak. Protekom vremena ponovno razvaljati i preklopiti a potom ponovno staviti umotano u foliju u hladnjak. Potom razvaljati na debljinu od 1-1,5cm, oštrim nožem iscrtati površinu rešetkasto, modlom za pogačice srednje veličine vaditi pogačice. Možemo rukom pomalo oblikovati da budu više.Potom premazati gornji dio žumanjakom i po želji posuti sjemenkama sezama. Staviti na lim na koji smo stavili silikonski papir za pečenje, te 20 minuta ostaviti na toplom mjestu kako bi narasle. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 180C. Peku se oko 15 minuta!
 

Posjetite webshop

Prijedlozi: Kod preklapanja zamišljeno raspodijeliti razvaljano tijesto na tri dijela. Vanjsku trećinu preklopiti na sredinu, a na to preklopiti drugu vanjsku trećinu. Potom tijesto zaokrenuti za 90 stupnjeva i ponovno razvaljati. Potom dolazi dvostruko preklapanje, za to je potrebno zamišljeno podijeliti pravokutno tijesto na četiri dijela, vanjske četvrtine preklopiti na unutarnje četvrtine, te potom i tako nastala dva dijela preklopiti jednog na drugog. Prilikom prvog preklapanja sukalom izlupati malo gornji dio tijesta kako bi se izmiješalo s ribanim maslacem ukoliko bi pri razvaljanju maslac iscurio na rubu tijesta, posuti s malo Norbi brašna, tako se neće lijepiti poslije prvog vađenja pogačica preostali dio tijesta zamijesiti, ponovno bar jednom preklopiti, isrtati vrhom nože rešetku na površini i vaditi pogačice.