Krivac nisu masti već šećer


Krivac nisu masti već šećer

Dovoljna je potvrda jednog kardiologa: krivac nisu masti već šećer!

U ranijim zdravstvenim preporukama su masti zapravo demonizirane, dok na opasnosti od šećera i ugljikohidrata nitko nije skrenuo pozornost sličnim elanom. No, čini se da će se trend okrenuti. Jedan britanski kardiolog objašnjava i zašto.

update1-receptek-10037-596x384

Ranije su masti, osobito konzumiranje nezasićenih masnih kiselina skoro izravno povezali sa začepljenim arterijama, s bolestima srca, s preranom smrti. Danas, međutim, pušu novi vjetrovi u medicini. Tako je na primjer prema mišljenju Dr. Aseema Malhotraa, kardiologa i osnivača organizacije za lobiranje pod nazivom „Action on Sugar”, konzumiranje masnoća uopće nije štetno.

Liječnik, smatra u svojim člancima kojima je izazvao mnogo polemika, da snižavanje razine kolesterola pod svaku cijenu neće sigurno imati dobar učinak. Njegova istraživanja s zdravim ljudima '60-ih godina dokazuju da je nešto viša razina kolesterola povezana upravo sa smanjenjem rizika smrtnosti. Prema njegovom mišljenju dosadašnje preporuke, koje su imale za cilj smanjiti potrošnju masti, upravo su doprinjele tome da je pretilost u današnje vrijeme kao javnozdravstveni problem poprimio epidemijske razmjere. Ako se držimo zdravog režima prehrane, ali se ne suzdržavamo od masti, imamo puno veću šansu da ćemo smršaviti i ostati zdravi.

Liječnik je izvijestio i o tome da je i on sam živio prema preporukama: u njegovoj dijeti s malo 614-e1429872912701-702x336masti bilo je puno ugljikohidrata, iako se redovno bavio sportom, nije se mogao riješiti masnih naslaga na trbuhu. Sve dok 2012. nije pročitao studiju Roberta Lustiga o štetnosti šećera.

Ovi rezultati istraživanja su mu otvorili oči, i shvatio je da je šećer, a ne masti, glavni krivac za pretilost!

Upravo su zato s kolegama osnovali organizaciju za lobiranje pod nazivom „Action on Sugar”, koji ima za cilj uvjeriti prehrambenu industriju da smanje količinu šećera u hrani.

Drugi šokantni trenutak za Dr. Marlhotraa kada je među poznatim kolegama liječnika, na jednoj konferenciji slušao izlaganje o šećeru unuka dr. Christiana Barnarda, koji je obavio prvu transplantaciju srca. Čovjek je kao trkač na duge staze koristio dijetu bogatog ugljikohidratnog sadržaja – i iako se puno kretao, ipak obolio od dijabetesa. Učeći na vlastitom primjeru, vršio je istraživanja na tu temu te od tada ne može dovoljno naglasiti da energiju možemo dobiti ne samo iz rafiniranih ugljikohidrata, nego se tijelo može skrbiti i od ketona, dakle zbog odricanja od ugljikohidrata neće nam nedostajati energije.

Rafinirani ugljikohidrati pojačavaju proizvodnju inzulina, što vodi do debljanja.

Najnovija istraživanja pružaju jake dokaze o tome da konzumiranje masnih mliječnih proizvoda i drugih zasićenih masnoća nije nezdravo, štoviše, dijeta koja je bogata mastima ali siromašna ugljikohidratima mršavi, čini nas zdravijim. Dijabetičarima ne smijemo nuditi ugljikohidrate umjesto masnoća, jer je za njih posebno štetna takva ishrana. Naravno to ne znači da bi trebali nekontrolirano jesti masnu hranu – samo to, da bi bilo šteta izostaviti masti iz osnova zdrave i umjerene prehrane – dok šećer itekako vrijedi eliminirati!