O paleo prehrani

Paleo pokret u Hrvatskoj oživio je 2010. godine. Paleo otada nepromijenjeno popularan, dapače, sve više se širi.

 

Veliku popularnost može zahvaliti tome da ispunjava očekivanja i da se može pratiti s relativno malo odricanja.

 

Korijeni paleo prehrane

Paleo prehrana, suprotno svome nazivu, ne prati prehranu pračovjeka iz doba paleolitika, nego prehranu domorodačkih naroda upoznatih zadnjih 100-150 godina. Domorodački narodi koji žive na tradicionalni način, ustvari su praljudi zapeli u današnjici, s obzirom da žive u pretpovijesnim uvjetima i jedu isto što su vjerojatno i njihovi preci jeli prije 50-100 tisuća godina.

Pračovjek, a i domoroci koji danas ������������������������������������ive s nama, love životinje, love ribu, skupljaju ono što nađu u prirodi i jedu samo ono što pronalaze u svom prirodnom okruženju. Budući da se je njihovo prirodno okruženje tijekom proteklih stotinu tisuća godina jedva mijenjalo, njihov se organizam u potpunosti prilagodio hrani koja im je dostupna. Ne iznenađuje, dakle, da su za njih nepoznate civilizacijske bolesti koje desetkuju stanovništvo razvijenih država.

Tužna statistika, da npr.j u Mađarskoj 50% ljudi umire od bolesti srca i krvnih žila, njih 25% od raka, 10-14% ljudi boluje od dijabetesa ili je u fazi preddijabetesa. Od današnjih domorodaca, oni koji dožive mladu odraslu dob, imaju veliku šansu živjeti 70-80 godina, na način da ih u tom razdoblju ne sustignu civilizacijske bolesti.

Imamo razloga vjerovati da je i pračovjek doživio tako lijepe godine, s obzirom da je dužina života genetski kodirana, a dugi život koji karakterizira čovjeka nastao je ne proteklih nekoliko stotina, nego proteklih stotina tisuća godina.

Tijekom 20. stoljeća zdravstveno stanje stanovništva razvijenih zemalja konstantno se pogoršavalo. Dok su u 19. stoljeću dijabetes ili autoimune bolesti bili vrlo rijetki, a i prvi medicinski opis infarkta datira iz 1878. godine, do danas su te bolesti postale svakodnevne. Od Charlesa Darwina naovamo evolucijski način razmišljanja redom je osvojio područja znanosti koja se bave čovjekom, pa je tako nastala evolucijska medicina i evolucijska nutricionistička znanost.

Na temelju ta dva znanstvena trenda stvoren je trend paleolitske prehrane.

Evolucijska medicina ukazala je kako se korijen civilizacijskih bolesti karakterističnih za zadnju fazu povijesti čovječanstva temelji na fiziološkim mehanizmima koji su neko�� bili povoljni. Jednostavni primjer: milijunima godina bilo je povoljno pohraniti višak energije u obliku masnoće u tijelu, no u društvu obilja u kojem je obilje hrane uvijek na raspolaganju, to dovodi do debljanja, a potom i do civilizacijskih bolesti koji iz toga proizlaze.

A evolucijska nutricionistička znanost je ukazala kako današnji čovjek konzumira potpuno drukčiju hranu od one kojoj je evolucijski prilagođen. U tom pogledu odlučujući obrat donijeli su nastanak zemljoradnje i uzgoja stoke.

Paleolitska prehrana polazi od jednostavne usporedbe. Naime, pojavilo se pitanje zašto su domoroci zdravi, a zašto napredovanjem životne dobi obolijeva čovjek koji nosi iste gene, a živi u razvijenim zemljama? Dok su domoroci zdravi do kraja života, članovi razvijenih društava zadnjih desetljeća svoga života obično boluju od neke kronične bolesti.

Objašnjenje je jednostavno: udaljili smo se od stila života i prehrane prirodne za našu rasu i to je razlog civilizacijskih bolesti.
Temelji paleo prehrane

Počevši od 1970-ih godina pojavilo se sve više usporednih analiza o tomu što jedu domoroci i u čemu se to razlikuje od prehrane u razvijenim zemljama.

Jedna od najmarkantnijih razlika je u tomu što prehranu stanovništva razvijenih zemalja uglavnom čine rafinirani ugljikohidrati (hrana temeljena na žitaricama, krumpir, riža, kukuruz, šećer itd.), čije konzumiranje rezultira brzim rastom razine šećera u krvi, i trajno visoku razinu inzulina. To dvoje je zajedno dovelo do toga da je danas već 60% ljudi u Mađarskoj pretilo ili debelo. A to danas više ne vrijedi samo za stare ljude, s obzirom da se sve više djece i mladih ljudi bori s problemima s tjelesnom težinom. Štetnost rafiniranih ugljikohidrata prepoznali su mnogi trendovi, među njima i Update, a smanjenjem udjela ugljikohidrata u prehrani može se postići ogromne rezultate.

 

No paleo je otišao korak dalje i uveo je daljnja poboljšanja.peak_paleo_piramis
Prema tomu, problem sa žitaricama nije samo što sadržavaju brzo apsorbirajuće ugljikohidrate, nego je i protein gluten, koji se nalazi u žitaricama, osumnjičen je da je uzročnikom brojnih bolesti.

Tako znamo da njegovo konzumiranje može prouzrokovati autoimune bolesti (npr. dijabetes tipa 1.), bolesti živčanog sustava, upalne bolesti crijeva. Slična je situacija i s kukuruzom koja u ljudi osjetljivih na to, može uzrokovati autoimuni reumatoidni artritis.

 

U žitaricama, krumpiru i mahunarkama nalaze se brojni proteini koji crijevnu stjenku čine propusnom, te time uzrokuju tzv. sindrom propusnih crijeva. Ako crijevna stjenka postane propusnom na mikroskopskoj razini, preko crijevne stjenke u organizam mogu ući fragmenti proteina i patogeni koji izazivaju disfunkciju imunološkog sustava.

Daljnja razlika je da domoroci npr. ne konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, naime u njihovim pretpovijesnim uvjetima je stočarstvo nepoznato. Mliječni proteini i mliječni šećer (laktoza) u mnogih prouzrokuje probavne probleme, a istraživanja su otkrila tijesnu vezu između dijabetesa tipa 1 i kravljega mlijeka konzumirana u ranom djetinjstvu.

Brojna zapažanja potvrđuju i da u slučaju autizma, autoimunih bolesti, šizofrenije, ali i kod kožnih bolesti kao što su akne ili ekcem, izbacivanje glutena i mliječnog proteina iz prehrane može uzrokovati značajno poboljšanje. U povodu toga mnogi brinu što će biti s njihovim kostima. Istraživanja su dokazala kako domoroci konzumiraju samo mali dio kalcija koji se unosi u razvijenim zemljama, a njihove su kosti ipak jače. Uz odgovarajuću prehranu se i mala količina kalcija bolje iskorištava.
Kao odgovor na „epidemiju infarkta“ nastalu pedesetih godina u medicini se ukorijenila teorija o kolesterolu za koju je do danas već dokazano da je potpuno lažna, a čiji je cilj bio objasniti nastanak bolesti srca i krvnih žila. Teoriju se može opovrgnuti već i na razini osmoljetke, naime, s obzirom da je čovjek više stotina tisuća godina konzumirao životinjske masti, istima se u potpunosti prilagodio, stoga njihovo konzumiranje ne dovodi do nastanka bolesti.


Kao zamjena životinjske masti uvedene su biljne masti i margarini, no isti, nažalost, nisu poboljšali nego su, upravo suprotno, pogoršali zdravstveno stanje u razvijenim državama. Najveći problem kod biljnih masti i margarina su masne kiseline omega-6, koje prouzrokuju upalu, pospješuju nastanak ugrušaka u krvi, pospješuju rast tumora. Dok stanovništvo razvijenih zemalja neposredno i u skrivenom obliku konzumira jako puno omega-6 masnih kiselina, jedva, ili uopće ne konzumira omega-3 masne kiseline koje su životinjskoga podrijetla i imaju potpuno suprotan učinak od omega-6 masnih kiselina, dakle štite zdravlje. Od masnoća biljnoga podrijetla jedino su zdravi maslinovo ulje i kokosovo ulje (ili kokosova mast).   

 

Valja posebno govoriti i o pitanju fruktoze. Prehrambena industrija u zadnjim desetljećima za zaslađivanje koristi jeftino proizvodivu fruktozu. Fruktoza je sladilo štetnije čak i od šećera, njeno redovito konzumiranje u velikim količinama znatno pridonosi nastanku različitih bolesti povezanih s inzulinskom rezistencijom, kao npr. nastanku dijabetesa tipa 2 (koji nastaje u odraslo doba) ili sindroma policističnih jajnika.

Zbog opasnosti fruktoze paleo način prehrane ne savjetuje konzumiranje previše slatkoga voća. Današnje plemenite sorte vo��a naime nisu identične voćem koje se nalazi u prirodi i koje sadr��i manje šećera.

Paleo na temelju evolucijske medicine daje nova objašnjenja za raznorazne bolesti. Dok onkologija istražuje genetske razloge nastanka raka, paleo ukazuje kako je kod domorodačkih naroda nepoznat rak, iako i oni imaju iste gene kao i mi. Bolesti srca i krvnih žila, rak ili dijabetes dolaze iz istoga izvora: zajednički uzrok je kronični metabolički poremećaj koji nastaje kao posljedica prehrane koja se temelji na rafiniranim ugljikohidratima.

 

Realistični paleo

Glavnu struju paleo-prehrane u Mađarskoj nazivamo realističnim paleom, jer je glavni cilj da taj stil života učinimo dostupnim i privlačnim za što veći broj ljudi. Realističan je jer se prilagođava suvremenim uvjetima, uzima u obzir već formirane prehrambene navike.

Suvremeni paleo ne želi jedan-na-jedan pratiti prehranu ni pračovjeka, ni domorodačkih naroda, nego nastoji u suvremenim uvjetima ponovno stvoriti, rekonstruirati osnovna načela iskonskoga načina prehrane. Tako u realističnom paleu ima svoje mjesto npr. paleo kruh, paleo pecivo, ili paleo tjestenina, s obzirom da su se mnogi ljudi tijekom desetljeća toliko navikli konzumirati te stvari da ne bi mogli prijeći na prehranu koja bi bila lišena istih.

Isto tako, čokolada zaslađena beskaloričnom stevijom ili eritritom također nastoji zdravim slatkišima zadovoljiti ��elju za slatkim, što je postao uobičajeno u suvremenom životu. Realistični paleo teži k izbjegavanju kemikalija, stoga izbjegava sve nepotrebno konzerviranje, bojila i aditive.

 

Izlječenje s paleom

Jedan dio civilizacijskih bolesti već predstavlja ireverzibilnu promjenu, ali postoje brojne bolesti i simptomi koje održava zapadnjački način prehrane.

Zapadnjački način prehrane je kao lavina koja sve više raste, koja prouzrokuje sve veći broj sve težih disfunkcija i bolesti. A utjecaj paleo prehrane je kao da ta lavina krene u obrnutom smjeru, ili kao film koji vrtimo unazad. Kada netko prijeđe na paleo način prehrane, vrlo brzo se rješava poremećaj metabolizma šećera, to jest prestaje inzulinska rezistencija, normalizira se razina šećera u krvi, smanji se sistemska upala. Iako paleo nije dijeta za mršavljenje, mnogi počnu ubrzano mršavjeti, dok se u međuvremenu mogu najesti isto kao i ranije.

Reguliranje metabolizma šećera pozitivno utječe i na povezane bolesti (dijabetes tipa 2, sindrom policističnih jajnika), a smanjenje upale poboljšava stanje upalnih oboljenja (visoki tlak, bol u zglobovima, upalne bolesti), dolazi do poboljšanja probave i crijevne flore (sindrom iritabilnog crijeva, upalne bolesti crijeva), smanjuje se propusnost stjenke crijeva (time se smanjuju alergije i autoimune bolesti), dolazi do poboljšanja kod bolesti kože (ekcem, psorijaza, rosacea, akne, alergijske bolesti kože, itd.). Brojna oboljenja povezujemo sa zapadnjačkim načinom prehrane, ali poboljšanje se pojavljuje i u slučaju mnogih bolesti čiji je razlog nepoznat, pa stoga ne možemo objasniti niti pozitivan utjecaj palea, nego se samo veselimo uspjesima.

 

Rekapitulacija

Paleo nije izmišljeni modni trend nego proizlazi iz spoznaje da je ljudskom organizmu potrebna hrana kojoj se tijekom stotina tisu����a godina genetski prilagodio. Realistični paleo, koristeći se suvremenim mogućnostima, prilagođavajući se potrebama suvremenoga čovjeka nastoji rekonstruirati drevna načela. Da smo na pravom putu, potvrđuju brojni gorljivi sljedbenici i mnogi ozdravljeni ljudi.

Saznajte više o Paleo načela-ima, pročitajte sažetak!

Naručite naše paleo proizvode u Update1 webshop-u ili usloro u svom gradu u mre��i Update1 prodavaonica.

Update1.hr koristi kolačiće (cookies) više info

Update1.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja

Zatvori