Paleo žemlja od cvjetače


Paleo žemlja od cvjetače

Paleo žemlja od cvjetače

Neizostavno! Ali stvarno! Ukusno i poslije nekoliko dana, nema klasičan okus cvjetače, to je prhka, umjereno slana, izvrsna žemlja. Bezglutenska, s iznimno niskim udjelom ugljikohidrata, bez škroba, paleo.

12-16 žemlji

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci:

1 velika cvjetača (cca. 1,2 kg)
1/4 šalice bademova brašna
1/4 šalice pahuljica pivskog kvasca
1 1/2 čajne žlice soli
1/2 čajne žlice češnjaka u prahu
2 veća jajca
1 jušna žlica sezamova sjemena
1 jušna žlica psiliuma
(po želji drugi začini – vrlo je ukusno s kimom, zelenim začinima, mljevenim čilijem)

Cvjetaču oprati i rastaviti na komade. Papirnatim ubrusom obrisati vodu, a potom pomoću miksera isitniti na sitno zrnato. Utresti u veću zdjelu, dodati bademovo brašno, pahuljice pivskog kvasca, začine i psilium.

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Izmiješati jajca u drugoj zdjeli, dodati cvjetači, miješati dok se masa ne stisne.

Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, rukom izdvojiti količinu od 2-3 jušne žlice i kuglice staviti na par cm jednu od druge. Rukom ili žlicom malo stisnuti. Površinu posuti začinima ili sezamom i za 20-30 minuta ispeći, dok ne poprimi zlatno smeđu boju. U hladnjaku može stajati 3-4 dana.