Renesansa kokosovog maslaca i ulja


Renesansa kokosovog maslaca i ulja

Retro u prehrani je in. Ovakvom izjavom, slobodno se možemo malo našaliti, no opet, možemo i stajati iza ove izjave. Naime, mnoge su namirnice i prehrambeni proizvodi u proteklim godinama „izvučeni“ iz zaborava, pa tako je i s kokosovim maslacem i uljem. Godinama je kokosovo masno brašno bilo korišteno za pripremu kolača, a u proteklim godinama kokosovo ulje i maslac uživaju značajan ugled i doživljavaju svoju renesansu. Zbog čega je to tako?

Godinama su zasićene masti bile „na tapeti“, obzirom da se smatralo kako su vrlo nepovoljne za srce i krvožilni sustav. Novije meta-analize i smjernice o prehrani pokazale su da tome nije tako.

Uz to, pri promišljanju o mastima, osim na vezu (zasićen/nezasićen tip), potrebno je uzeti u obzir duljinu lanca masnih kiselina prisutnih u samoj trigliceridnoj strukturi. Naime, većina ulja i masti dolaze upravo u obliku triglicerida.

CoconutOil

Trigliceridi srednje dugih lanaca masnih kiselina (poznati i po engleskom nazivu Medium chain Triglycerides ) te skraćenici MCT, sadrže masne kiseline srednjeg lanca i zasićenog tipa veza, a duljina lanca je od 8 do 12 ugljikovih atoma.

Za razliku od mnogih triglicerida s masnim kiselinama dugih lanaca koji sačinjavaju većinu masti i ulja u tipičnoj prehrani, trigliceridi srednjeg lanca ne zahtijevaju aktivnost žuči, kao ni probavnih enzima lipaza iz gušterače za sam proces probave. Zbog te fiziološke činjenice, trigliceridi srednjih lanaca masnih kiselina brzi su izvor energije koji ne opterećuju funkciju žuči kao ni, općenito – probavnu funkciju. Lanci srednje dugačkih masnih kiselina brzo su dostupni u jetri kao izvor energije. Još je prije 60 godina dokazano kako su srednjelančane masne kiseline vrlo korisne kod malapsorpcije masti, uzrokovane primjerice zbog bolesti crijeva ili gušterače.

Kokosovo ulje i kokosov maslac, maslac (iz mlijeka), a prije svega majčino mlijeko najbolji su izvori masnih kiselina srednje dugačkih lanaca. Mnoge dojenačke formule, praktički neizostavno u svom sastavu imaju i masne kiseline srednjih lanaca, odnosno njihove trigliceride.

Kokosova mast u Update1 webshopu

Kemijski sastav, i poznavanje naziva takvih masnih kiselina važno je za upoznavanje s povoljnim djelovanjem kokosovog ulja i maslaca. 90% sadržaja masti kokosovog maslaca je zasićenog tipa masnih kiselina. Više od dvije trećine sastava kokosovog maslaca i ulja je pak srednje dugačkih lanaca masnih kiselina u obliku triglicerida. Kaprilinska, kaprilna, i laurinska masna kiselina sačinjavaju većinu udjela u mastima u kokosovom ulju i maslacu, pri čemu je upravo laurinska najobilnije prirodno sadržana, čak 75%.

Iako sljedeće činjenice nisu provjerene kliničkim studijama, u nekim se studijama navodi korist primjene pojedinih sastavnica kokosovog maslaca. Tako je kaprilična kiselina jedna od srednjelančanih masnih kiselina prisutnih u kokosovom ulju koju često nalazimo kao antifungalnu sastavnicu mnogih anti-candida formulacija. Laurinsku kiselinu naše tijelo pretvara u monolaurin, koji je pak kao derivatni spoj antiviralni agens (Herpes) te ima potencijalno antibiotičko djelovanje. Frakcionirano kokosovo ulje, poznato i kao MCT ulje česta je sastavnica proizvoda u sportskoj prehrani i enteralnih formula. Kokosovo ulje se stoga često nalazi kao sastavnica modernih „prirodnih“ dodataka prehrani.

Poznato je otkriće koje govori dovoljno o važnosti MCT-a, kako majčino mlijeko uz ostale nutritivne punovrijedne tvari sadrži u lipidnoj komponenti i skupinu zasićenih srednjelančanih masti (MCT).

Gdje se primjenjuje kokosov maslac i ulje:

  • u prehrani sportaša

  • u dijetoterapiji probavnog sustava

  • u dijetoterapiji bolesti štitnjače

  • u dohrani i formulacijama dojenčadi i male djece (koja sporo napreduju)

  • u kulinarstvu/gastronomiji

Kokosov maslac i ulje mogu naći primjenu uvijek gdje se sumnja da slabu apsorpciju vitamina topivih u mastima, nedovoljan unos energije, opterećenu probavnu funkciju i slab prirast na tjelesnoj masi. U suvremeno vrijeme našla je primjenu u mnogim verzijama tzv. ketogene dijete, bilo da je riječ u samoprimjeni kod sporta i treninga (osoban trening) ili da je riječ o dijetoterapiji (epilepsija, debljina).

Kokosov maslac ima vrlo zanimljiva fizikalno kemijska svojstva, obzirom na činjenicu da je zasićenog tipa masti te ima visoku točku dimljenja. Stoga je kokosov maslac vrlo preporučljiv za primjenu u onim kulinarskim situacijama kada je na tavu potrebno dodati ulje za pečenje ili prženje.


 

Nenad Bratković

magistar nutricionizma, univ.mag.pharm

www.nenadbratkovic.com

NutriKlinika dijetoterapija i sportska prehrana

NutriConsult d.o.o. konzalting